Elämämme maailmassa, jossa on lähes jatkuvasti jännittäviä, turhauttavia, stressaavia ja jopa pelottavia asioita. Se on tosiasia. Lyhytkestoinen jännitys hyväksi ja se saa meidät toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvitsemme jännitystä liikkeelle lähtemiseksi ja liikkeellä pysymiseksi. Jännittäminen lisää tarkkaavaisuutta ja innostaa meitä.
Kehomme toimintaperiaate on juuri jännityksen ja rentouden vaihtelu. Näet mukin ja haluat juoda siitä. Aivoihin lähtee signaali, jännitä tätä ja rentouta tätä käden lihasta. Avot – sinulla on kädessä muki. Seuraavaksi haluat juoda, käden eri lihakset aktivoituvat ja pään lihakset kiristyvät ja löystyvät, jotta saat suun auki ja neste menee oikeaan paikkaan. Olemme fyysisen rentoutuksen mestareita!
Tätä rentouden ja jännityksen periaatetta käytetään uudessa Nousun jäsenedussa. Kerran viikossa järjestetään yhteinen lyhyt (vain 10 minuuttia) rentouden tuokio. Tämän lyhyen hetken aikana opetellaan oman kehon jännityksen merkkejä, mitä lihaksia jännitän missäkin tilanteessa ja tunnistetaan miltä tuntuu olla rento.
Jännityksen, stressin, turhautumisen, pelko ja jopa ahdistuksen lauettua meidän kehoomme vapautuu energiaa ja hormoneja. Näitä voi joskus tuntea jopa levottomuutena. Tässä vaiheessa on hyvä kanavoida tätä energiaa sinne, minne haluaa ja kokee tarpeelliseksi, hyödylliseksi ja tuottavaksi. Samassa opitaan hyväksymään sen, sillä se tuntuu aivan erilaiselta, kun ollaan jumissa ja kivuliaana jännityksestä kuin rentoa ja liikkeellä. Se saa meidän myös tiedostamaan paremmin asioita mitä tapahtuu meissä ja meidän ympärillämme. Osaat ottaa askelen taaksepäin ja nähdä isomman kuvan. Jumit, kivut, paha olo ja ahdistuneisuus ovat kehon merkkejä siitä, että ole eksynyt omalta polulta.
Tässä yksi helppo harjoitus:
Nosta hartiat korkealle korviin ja purista samanaikaisesti kädet nyrkkiin. Pidä 10-15 sekuntia ja päästä sitten hartiat ja kädet putoamaan rentoina alas helpotuksen huokauksen myötä.
Joka kertaa tehdään eri liikkeitä ja todella monet voi tehdä istualtaan. Harjoitukset tehdään omalla mukavuusalueella ja tunnustella miten keho liikkuu, reagoi ja käyttäytyy kun tehdään tavallisesta arjesta poikkeavia liikkeitä. Keskittämällä huomio omaan kehoon, saamme ajatukset hiljenemään ja opimme tarkemmin tuntemaan sekä ymmärtämään kehomme kieltä. Näiden harjoitusten aikana ei kirjoitella ruokalistoja päässä tai mietitä menneisyydessä tapahtunutta. Kuunnellaan itseään ja keskitetään huomio tähän hetkeen. Siihen mitä kehoni tekee juuri nyt. Ajan kanssa omaksut sen omaksi tavaksi toimia tiedostamatta. Huomaat jännityksen, ”vedät liipaisimesta” ja hetkessä rentous leviää kehossa, olitpa kassajonossa tai kun odotat kuumeisesti asioiden tapahtuvan.
Kommentteja testiryhmäläisiltä:
Tykkäsin. Huomasin että oikeasti pitäisi tehdä enemmän tuollaisia. Etenkin käden herättely oli yllättävän raskasta.
Olivat sopivan lyhyitä ja eri kehonosiin kohdistuvia. Rentouttivat ja samalla virkistivät päivää.
Kiitos hyvistä rentoutushenkistä. Sain hetken hengähdystauon keskelle työpäivää ja irrotettua ajatukset työstä. Oli rentouttavaa ja koska tähän oli kalenterikutsu niin tuli osallistuttua. ErgoPro tulee helposti ohitettua.
Linkin rentoutushetkiin löydät Nousun huhtikuun uutiskirjeestä ja ProPlussasta Nousun ryhmästä.
Kirjoitus: Elena Häkkinen
Kansikuva: Canva
Kuva: Elena Häkkinen