Työsuojelu
Työsuojeluvaltuutettu on kaikkien työntekijöiden edustaja työsuojeluasioissa. Työsuojelun valvontalaki määrittää työsuojeluvaltuutetun oikeudet, velvollisuudet ja tehtävät. Työsuojeluorganisaatio perustuu lakiin ja sopimuksiin.
Työsuojelutoiminta Nordea Suomessa
Työsuojeluorganisaatio pohjautuu työsuojelualueisiin. Konttoriverkoston osalta ne muodostuvat siten, että kutakin konttorialuetta vastaa omat työsuojelualueensa. Keskitettyjen yksiköiden osalta kutakin neuvottelevan luottamusmiehen aluetta vastaa pääsääntöisesti oma työsuojelualueensa.
Jokaiselle työsuojelualueelle valitaan oma työsuojeluvaltuutettu. Toimikausi on kolme vuotta. Työsuojeluvaltuutetut valitsevat keskuudestaan päätyösuojeluvaltuutetun sekä varapäätyösuojeluvaltuutetun.
Työsuojeluvaltuutettu käsittelee yksikkötason työsuojeluasioita työnantajaa edustavan konttorin/osaston esimiehen kanssa. Mikäli käsiteltävä asia koskee koko aluetta tai keskitettyä yksikköä, edustaa työnantajaa tällöin alue-/yksikönjohtaja.
Asian luonteesta tai laajuudesta riippuen käsittelevät työsuojeluun liittyviä asioita viime kädessä johdon nimittämä työsuojelupäällikkö ja päätyösuojeluvaltuutettu.
Yleisiä periaatteellisia työsuojeluun liittyviä asioita käsittelee yhteistyöelimenä työsuojelutoimikunta, johon kuuluu kuusi vaaleilla valittua työsuojeluvaltuutettua ja kolme työnantajan nimeämää edustajaa sekä toimikunnan ulkopuolinen sihteeri.
Paikalliset toimintasuunnitelmat ja työpaikkakäynnit
Käytännön työsuojelutoiminnan olennaisen osan muodostavat työsuojeluvaltuutettujen työpaikkakäynnit. Ne tehdään työsuojelutoimikunnan antamien ohjeiden mukaisesti.
Työpaikkakäynnit perustuvat työsuojelun paikalliseen toimintasuunnitelmaan, joka laaditaan yhteistyössä alueen tai keskitetyn yksikön Suomessa toimivan johtajan kanssa. Työsuojeluvaltuutettujen tulee käydä vähintään kolmen vuoden välein alueensa toimipisteissä.
Työpaikan havainnointi tehdään yhteistyössä kyseisen työpaikan johdon, luottamusmiehen ja koko henkilöstön kanssa. Käynnin aikana pyritään yhdessä hakemaan ratkaisuja havaittuihin puutteisiin ja kehittämiskohteisiin. Niiden toteuttaminen ja seuranta sovitaan käynnin yhteydessä. Valtuutettu laatii työpaikkakäynnistään muistion, joka annetaan tiedoksi työpaikan esimiehelle ja koko henkilöstölle. Muistio lähetetään tiedoksi myös esimiehen esimiehelle, työsuojelupäällikölle ja päätyösuojeluvaltuutetulle.
Työsuojeluun liittyviä työpaikkakäyntejä tekevät myös alueiden riskijohtajat, Työterveyspalvelut-, Toimitila- sekä kiinteistöhallinta-yksiköiden edustajat. Työpaikan esimies vastaa siitä, että työsuojeluvaltuutettu kutsutaan mukaan tarkastuksiin.
Myös työsuojeluviranomaiset voivat tehdä tarkastuskäyntejä työpaikoille.
Työsuojelun yhteydet muihin toimintoihin
Työsuojelutyössä esimiehellä ja muulla henkilöstöllä on käytettävissään sisäisessä tietoverkossa (Intranet) ylläpidettävä ohjeistus, informaatio sekä eri alojen asiantuntemus, esimerkiksi työterveys-, toimitila-, pelastus- ja suojelutoiminta liittyy työsuojeluun. Niiden lisäksi Nordea Suomessa panostetaan moniin muihinkin työkykyä ja työhyvinvointia ylläpitäviin ja kehittäviin asioihin.
Perehdyttäminen ja henkilöstön kehittäminen
Kaikki tehtävissään uudet henkilöt perehdytetään työtehtäviin, -menetelmiin ja -välineisiin. Perehdyttämistarve tulee huomioida myös työtehtävien ja työolojen muuttuessa.
Ammattitaidon kehittämistarpeet käsitellään vuosittain käytävissä PDD-keskusteluissa. Niiden pohjalta laaditaan henkilökohtaiset kehittämisohjelmat. PDD-keskusteluissa voidaan käsitellä myös muita työhyvinvoinnin ylläpitämiseen liittyviä asioita.
Työpaikan ongelmatilanteet
Työpaikoilla saattaa esiintyä kiusaamista, syrjintää, sukupuolista häirintää tai päihdeongelmia. Tällaisiin työpaikan ongelmatilanteisiin varaudutaan perehtymällä niistä annettuihin ohjeisiin ja puuttumalla ongelmiin heti niiden ilmaantuessa. Ongelmatilanteiden käsittelyssä käytettävissä on intranet-ohjeistuksen lisäksi myös eri asiantuntijayksiköiden tuki.
PÄÄTYÖSUOJELUVALTUUTETUT
Nordea Bank OyjKarri Kaski puh. 050 521 5192 etunimi.sukunimi@nordea.com |
Jaana Karppi puh. 050 380 1262 etunimi.sukunimi@nordea.com
|
Nordea Rahoitus OyMiika Lähteenmäki puh. 010 2765 802 |
|