Från och med början av året har Nordea varje månad inlett samarbetsförhandlingar om att skära ner personalen på de centraliserade enheterna. Syftet i alla projekt är att spara kostnader genom att flytta arbete till länder med lägre arbetskraftskostnader eller omstrukturera enheter. I mars slutfördes nio förhandlingar som började i januari. Enligt dem skulle arbetet upphöra för 38 personer. Samtidigt startades två nya nedskärningsprojekt, den här gången för att minska 18 arbetsplatser bland 89 personer. I april fortsatte samma linje, två nya förhandlingsförslag för att minska totalt 23 arbetsplatser i en målgrupp på 80 personer. Dessutom slutfördes en förhandling, där resultatet var att arbetet endast upphör för tre personer i stället för sex personer. Förhandlingarna på Nordea Finans resulterade i att åtta personer skulle bli uppsagda. Därtill kommer 16 visstidsanställningar att upphöra.
Under början av året har alltså totalt 17 förhandlingsförslag getts inom koncernen, där 136 arbetsplatser har varit hotade. Förhandlingarna i 11 av förslagen har slutförts. De leder till att 40 personer på banken och åtta personer på Nordea Finans förlorar sitt. Därtill upphör flera visstidsanställningar. På banken pågår för tillfället fem förhandlingar som hotar leda till att 44 personers arbete upphör. Fackförbundet Nousu accepterar inte att arbete flyttas från Finland till länder med lägre arbetskraftskostnader när finska anställda samtidigt sägs upp. Nedskärningen av arbetsplatser kan inte heller grunda sig på antagna påföljder. I ett stort företag som Nordea ska det vara möjligt att omplacera kompetent personal i nya uppgifter.
Coronavirusets verkan på arbetsplatserna har varit oförutsägbar. Det har varit utmanande för företagen att förbereda sig på den här typen av samhällsförändringar och man har varit tvungen att snabbt anpassa förfaringssätten och arbetsförhållandena till den nya situationen. På alla förhandlingsnivåer, även den högsta ledningen, har Nousu i det förändrade läget ifrågasatt grunderna för de nedskärningsbeslut som fattats tidigare. När omständigheterna skiljer sig från de som rådde i planeringsskedet finns det skäl att göra en ny bedömning av läget och hur den nya verksamhetsmiljön påverkar besluten. Man bör åtminstone överväga tidtabellen för verkställandet av besluten, kanske hela grunden. Det har man delvis gjort, och även på nytt övervägt projekt som redan påbörjats. I ett fall var ledningens beslut efter samarbetsförhandlingarna att låta bli att säga upp sex personer. En del projekt har också skjutits upp. Vi anser att det här är ett ansvarsfullt och betydligt bättre sätt att förfara med tanke på både riskhanteringen och personalen.
Trots att flera samarbetsförhandlingar hela tiden pågår inom koncernen finns det så mycket arbete att flera enheter erbjuder möjlighet till övertidsarbete. Ibland till och med på samma enhet, där samarbetsförhandlingar har inletts eller nedskärningsbeslut redan fattats. Det känns som att det är något fel med ekvationen, när man vill minska personalen trots att normal arbetstid inte räcker till för att klara av arbetsbördan. Det finns avdelningar där man tävlar om att få arbeta övertid! Orsaken är klar: de anställda vill höja sin anspråkslösa inkomstnivå. Ställvis är övertidsarbete mer en regel än ett undantag, vilket inte borde vara fallet. Den dagliga arbetsbördan är hård. Snabba förändringar i arbetsförhållanden och arbetssätt orsakar ofta extra press. Vi har följ med hur personalen tänjer sig när läget kräver det och strävar efter att göra sitt bästa för att betjäna kunderna på alla enheter. Vi har delgett vår oro över personalens ork till ledningen. Personalen är den resurs som möjliggör kundbetjäningen även i krislägen.På grund av Coronaviruset har flera personer arbetat hemifrån på distans. Många har välkomnat möjligheten som till exempel har gjort det enklare att samordna arbete och privatliv. För personer som hotas av uppsägning kan det emellertid innebära att samtal om uppsägning genomförs på distans. Trots strama begränsningar för människor att röra sig eller samlas har vi i Finland lyckats komma överens om en möjlighet att sköta samtalen ansikte mot ansikte om personen så önskar. Vi har medverkat i en nordisk arbetsgrupp för att kartlägga de bästa erfarenheterna av att genomföra samtalen på distans under undantagstillståndet på grund av Coronaviruset. En sak som lyftes fram speciellt var tillräckligt stöd för personer som hotas av uppsägning. Cheferna har sällan full inblick i hurdan livssituation personerna befinner sig i. Därför är det speciellt viktigt att se till att ingen lämnar ensam. Alla har möjlighet att ta hjälp av en stödperson i samtal som berör arbetets upphörande. Ingen borde behöva föra förhandlingar som väsentligt påverkar ens framtid ensam, utan medlemmar bör alltid ta med en förtroendeman. Förtroendemannen ger också information och anvisningar som hjälper att förbereda sig för samtalet och fatta beslut. Nousus nätverk av förtroendemän finns till för medlemmarna i arbetslivets förändringar även i svåra situationer