
Nousun edustajisto kokoontui 4.-5.5.2022 sääntömääräiseen kevätkokoukseen. Kokous pidettiin Majvikin kokous- ja kongressihotellissa. Sääntömääräisten asioiden lisäksi edustajisto kouluttautui kokoustekniikasta ja kuuli Nousun 20 juhlavuoden biisin ensiesityksen.
Kevätkokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset kevätkokousasiat, kuten vuosikertomus Nousun toiminnasta vuonna 2021, tilinpäätös ja tilintarkastajan lausunto edellisen vuoden tileistä ja taloudenhoidosta sekä päätettiin vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
Parempaa kokousta kokoustekniikalla
Ennen sääntömääräisen kokouksen virallista avaamista edustajisto kouluttautui edustajiston entisen puheenjohtajan Tuula Muukkosen johdolla kokoustekniikan saloihin. Kokousnäkökulmaa haettiin eturivistä asti, sillä kukin osallistuja kävi puhumassa ja katsastamassa ”puheenjohtajanäkymän” eturivistä.

Menettelytavoilla luodaan kokouksen pelisäännöt
Menettelytavat ovat tärkeä osa kokousta ja ne päätetään kokouskohtaisesti. Menettelytavoissa määritellään muun muassa, miten puheenvuorot pyydetään ja pidetään, sekä miten kokouksessa äänestetään.
Kokenut kokousväki tietää, että kokouksen A ja O ovat rutiineissa. Tietyt asiat tulee tarkistaa ja kokouksiin tulee aina valmistautua – esimerkiksi, onhan kokous kutsuttu laillisesti koolle ja onko se päätösvaltainen? Vastuu edustajiston jäsenenä lähtee läsnäolosta ja uskalluksesta ottaa kantaa päätettäviin asioihin. Se mikä ei ole selvää, selviää kysymällä.

Selkeät esitykset ovat määrämuotoisia
Hyvä esitys on valmisteltu ja se sisältää lauseen ”esitän, että…”. On myös muistettava kannatuspuheenvuoro, sillä ilman kannatusta jäänyt esitys raukeaa. Mikäli kannatettuja esityksiä on useampi, niistä äänestetään tarvittaessa. Hyvällä kokoustamisella luodaan hyvää yhdistyskulttuuria, siksi vastuu – uskallus – esitys kolmikko on hyvä muistaa!
Edustajisto muodostuu vaalipiirien mukaan
Kevätedustajisto täydentyi vaalipiiri 2, 3, 5 ja 6 osalta. Lue lisää täältä. Keskustelua käytiin maantieteellisten vaalipiirien jatkosta ja siitä, miten nousun jäsenistö jakautuu liiketoiminta-alueittain jatkossa. Vaalijärjestys ja sääntömuutosesitys siirtyi hallituksen harkintaan.
Vuosikertomus 2021
Ammattiyhdistys Nousu ry:n puheenjohtaja Joanna Koskinen alusti katsauksellaan hallituksen laatimaa kertomusta yhdistyksen toiminnasta edelliseltä kalenterivuodelta.
”Kevätkokous ei käsittele pelkästään viime vuotta ja päätä asioita, vaan se luotaa tulevaan ja määrittelee raameja niihin”, totesi Koskinen. – ”On tärkeää pysähtyä hetkeksi siihen, mitä tänä vuonna on ennättänyt jo tapahtua.”
Suurin muutos Nousun toimintaan on tapahtunut Ammattiliitto Pron liittymispäätöksen myötä. Viime vuonna liittymistä valmisteltiin ja toimintaa tarkasteltiin tarkkaan suhteessa Prohon. ”Nousu on ollut ja on edelleen hyvin itsenäinen yhdistys”, arvioi Koskinen. ”Nyt on ollut ilo kokea, miten yhteistyöverkosto ja Pro toimii – Nousu on otettu hyvin vastaan”, toteaa Koskinen.
Pron myötä on saatu runsaasti koulutustarjontaa, mutta yhdistyskohtainen näkökulma kaipaa vielä hienosäätöä. Tämä vuosi onkin integroitumisen ja järjestäytymisen vuosi, joka on näkynyt kiireisenä alkuvuotena Nousussa.
Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluita käytiin tiukkaan alkuvuodesta ja tes-neuvotteluiden toinen näytös on käynnistymässä heti kesälomien jälkeen – tuolloin rahoitusalalla sovitaan seuraavista korotuksista. Tes-työryhmätyöskentelyt käynnistyvät myös piakkoin ja panoksia haetaan muun muassa osaamisen kehittämiseen sekä tasa-arvoasioihin.

Uudet haasteet kurittavat
Maailma myllertää ympärillä ja vaikutukset tulevat näkymään lisähaasteina kuluvana vuonna. Kaikesta ympärillä tapahtuvasta huolimatta on tärkeää jatkaa ja tehdä töitä jäsenten eteen. Liittyminen Prohon ja Pron tunnettuus tarvitsee sanansaattajia ja Koskinen kannustikin jokaista edustajiston ja hallituksen jäsentä puhumaan ja ottamaan asiaa keskusteluun.
Järjestäytyminen ei ole itsestäänselvyys
Ilman keskusteluja ja tunnettuutta on vaikea ymmärtää hyötyjä. Kuulumisessa liittoon on ennen kaikkea kyse turvasta, mutta myös eduista ja toimialan kehittämisestä. ”Se, että on tällainen porukka tekemässä jäsenten eteen työtä, kumpuaa jäsenpohjasta,” toteaa Koskinen. ”Toimijoilla tulee olla uskallusta avata keskusteluita, kuunnella ajatuksia ja kysymyksiä sekä mahdollisia huolia”, hän jatkaa. Järjestäytyminen on joka yhdistyksen, liiton sekä niiden toimijoiden haaste – jäsenhankinta ei tapahdu itsestään. Nousussa haasteeseen onkin vastattu – juhlavuoden jäsenetu on poikinut mukavaa positiivista virettä!
Nousu on nordealaisten oma yhdistys
”Pankin uusi strategia julkaistiin helmikuussa, eikä vielä ei ole nähty konkreettisesti, mitä uudet taloudelliset raamit tuovat”, toteaa Koskinen. Viime vuoden iso uutinen oli, että pankki saavutti edelliset tavoitteet vuoden etuajassa. ”Kovaa on juostu”, kiteyttää Koskinen ja jatkaa ”asiakasnäkökulma ja henkilöstön hyvinvointi tulee pitää esillä ja niistä tulee pitää huolta”. Kova muutostahti edellyttää myös erinomaista yhteistoimintaa. Yhteistoiminnan kehittäminen jatkaakin suurella todennäköisyydellä yhdistyksen painopistealueena.
Nousu viettää tänä vuonna 20-vuotista juhlavuotta
”Olen omieni joukossa ja tästä porukasta välittyy yhteenkuuluvuuden tunne!” Totesi Koskinen kannustavasti, ”yhteisö on voimavara, millä vastata haasteisiin. Tehdään yhdessä hyvää työtä ja otetaan aktiivisesti sekä rohkeasti jäsenten asiat puheeksi työpaikoilla!”
Saat lisätietoja kokouksen päätöksistä ja sisällöistä omalta vaalipiirisi edustajalta.
Nousun syysedustajiston kokous pidetään 30.11.2022. Paikka ilmoitetaan myöhemmin kokoukseen kutsutuille.




#nousury
#yhdessänousussa
#nousukumppani
Teksti ja kuvat: Laura Kuparinen